2013. május 29., szerda

Fahéjas rizskoch Mariann módra

Ez a recept nem az enyém, Mariann süti hetente többször, de (még) nincs kedve blogolni, ezért a receptje alapján megsütöttem én, hogy közzé tudjam tenni azt, ami egyértelműen közérdek!



Hozzávalók:
1 bögre rizs
1 bögre víz
1 egész rúd fahéj
0,5 dl tejszín
5-8 dkg vaj
6-8 dkg cukor (kávédarálóban őrölve)
2 tojás
késhegynyi só


Mariann kiválogatja, majd váltott vízben megmossa a rizst (én ezt már rég kihagyom). Az edény aljára kerül a fahéjrúd, majd jön a rizs, utána a víz. Fedő alatt addig kell főzni, míg a rizs beissza a vizet (az aljára vigyázni kell). Ezután mehet bele a tejszín (Mariann: annyi, hogy tejesnek látsszon), össze kell keverni és felforralni, majd lefedve hűlni hagyni. A rizs ekkorra még nem puhul meg egészen. Ki kell pecázni a fahéjat, majd a vajat és a tojások sárgáját habosra kell keverni a cukorral, majd a rizshez forgatni. Ezután lehet a keményre vert tojásfehérjét is hozzáadni, óvatosan belekeverni. Kivajazott, zsemlemorzsával szórt tepsibe simítani (vagy sütőpapírral béleltbe), addig sütni, míg a teteje pirulni kezd. Ez a fázis Mariannak több, mint egy óra, nekem fél óra alatt karamell színű lett a teteje. (Melegen nekem nagyon-nagyon zsíros volt, de másnapra már rizskochosan száraz.)

2 megjegyzés:

  1. Végül is ízlett a rizskoch? A kávédarálót is mércének használom, hogy
    ne kelljen mérleg. Két töltés nekem kb 6-8 dkg cukor, amitől szerintem
    elég édes lesz.
    Neked légkeveréses sütőd van?
    Judit barátnőmnek is mindig minden percek alatt megsül, én meg órákig sütögetem.
    Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) kedves Mariann!

      A leveled bemásoltam ide megjegyzésnek, hiszen kapcsolódik a recepthez amit írtál, így közérdek... :)

      Igen, köszönöm, finom volt, sajnos nem volt módom kipróbálni lekvárral, túl gyorsan elfogyott, pedig az volt az eredeti elképzelésem. Legközelebb kipróbálom citrommal, vagy esetleg aszalt meggyel... :)
      az én kávédarálóm sajnos tönkrement, amikor a rozskenyeremből próbáltam vele zsemlemorzsát őrölni.
      A sütőm egy ezer éves gázsütő, a fokozatokat sem lehet rajta állítani, kívül mindent hamar megkap, a belseje sokára sül át a dolgoknak... (pedig van benne cserép, és mindent fóliázok)

      Törlés