2012. május 20., vasárnap

BROKKOLIS RAKOTT BURGONYA



1 kg burgonya
40-50 dkg brokkoli
petrezselyemzöld ízlés szerint
2 tojás
2 dl tejszín
2-3 evőkanál olaj



A héjában megfőtt burgonyát megpucoljuk, felezés vagy negyedelés után felszeleteljük egy nagyobb tálba. A brokkolit sós vízben enyhén átrottyantjuk, nem túl apró darabokra szedve a szeletelt burgonyához keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a tejszínnel , az olajjal és sóval összekeverjük, majd lazán hozzákeverjük a habbá vert fehérjét. Ezután mindezt összeforgatjuk a brokkolis burgonyával. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük és forró sütőben aranybarnára sütjük. Köretnek és önálló ételnek is kitűnő. (Betti)
RÉPATORTA

2 db közepes nagyságú sárgarépa
3 db közepes nagyságú tojás
175 ml olaj
20 dkg cukor
10 dkg apró darabokra vágott (vagy darált) dió/mandula/ mogyoró
20 dkg rizsliszt
1,5 kiskanál szódabikarbóna
1,5 kiskanál fahéj
csipetnyi só
 







A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval habbá verjük, ebbe jön bele a sárgája, majd a cukor és az olaj. Ezek után már nem szükséges géppel dolgoznunk, a többi hozzávalót beledolgozhatjuk kézzel is. Jöhet bele a liszt, amibe belekevertük a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a dió és a reszelt sárgarépa is. Ha ezzel meg vagyunk, sütőpapírral vagy alufóliával bélelt 27x18 cm-es tepsibe tesszük és előmelegített 180˚C-on kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük és akár porcukorral is megszórhatjuk. Nagyon finom süti, pár napig jól eláll, feltéve, hogy nem fogy el még frissiben. (Betti)