2013. április 30., kedd

REGGELI IMPROVIZATÍV AMARÁNT





Nem volt itthon semmi olyan, amiből szívesen főztem volna, már semmi szokásosat nem kívánok, de valamit muszáj volt rittyentenem ebédre. Így került elő a szekrényből egy csomag amaránt mag, régebben vettem nagyon lelkesen, de aztán nem találtam megfelelő receptet (ez ugyanis nem a pattogatott változat), így semmit nem készítettem belőle. Itt volt tehát a nagy lehetőség.
3 dl amaránt magot átmostam és 6 dl vízben feltettem főni. Kevergettem, szagolgattam, és úgy gondoltam, hogy valami édeset kellene ebből csinálni. Szórtam bele őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget, kóstolgattam, menet közben többször tettem még bele a fahéjból és került bele egy kis nádcukor is. Amikor már majdnem tökéletesen megpuhultak a magok, elővettem egy üveg meggy és egy üveg sárgabarack befőttet. Mindkettőnek a felét (csak a gyümölcsöt) belekanalaztam a trutyiba és jól összekevertem. A barack teljesen egyneművé vált a masszával, a meggyek jobban egyben maradtak.
Az amaránt íze elég jellegzetesen jellegtelen, nem sikerült elnyomnom a fűszerekkel, jól jött bele a sok befőtt. Mindent összevetve szokatlan, de szerethető, és ugyebár nagyon egészséges fogás lett belőle, de ha nincs vészhelyzet, akkor inkább csak desszertnek ajánlom. (Margita)

CSŐBEN SÜLT BROKKOLI RIZZSEL








A brokkolit megmostam, lehúztam a kemény héját és rózsáira szedtem, sós vízben odatettem főni. 
Egy kis lábasban elkészítettem a mártást: vajon rizslisztet pirítottam, majd felengedtem tejjel. Ezen a ponton a megfelelő mennyiség eléréséig adtam még hozzá plusz tejet és lisztet, majd bele reszeltem kb. 10 dkg trappista sajtot. ( Tej helyett rizstejet, vagy tejszínt lehet vízzel hígítani.  Szerk. megjegyz. 

Egy lapos serpenyőben olajon megpirítottam 20 dkg rizst, majd merőkanalanként adtam hozzá a szomszéd platnin lassan fővő brokkoli főzővizéből, míg egészen meg nem puhult és fel nem szívta a vizet. 

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, belesimítottam a rizst, ráborítottam a leszűrt brokkolit, majd egyenletesen befedtem a mártással, végezetül pedig füstölt sajtot reszeltem a tetejére. A brokkolit külön megsóztam a rétegek között, ezt kár volt, mert a sajtok bőven elég sósak voltak.
Ezután pirosra sütöttem a tetejét. (Margita)