2012. május 20., vasárnap

BROKKOLIS RAKOTT BURGONYA



1 kg burgonya
40-50 dkg brokkoli
petrezselyemzöld ízlés szerint
2 tojás
2 dl tejszín
2-3 evőkanál olaj



A héjában megfőtt burgonyát megpucoljuk, felezés vagy negyedelés után felszeleteljük egy nagyobb tálba. A brokkolit sós vízben enyhén átrottyantjuk, nem túl apró darabokra szedve a szeletelt burgonyához keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a tejszínnel , az olajjal és sóval összekeverjük, majd lazán hozzákeverjük a habbá vert fehérjét. Ezután mindezt összeforgatjuk a brokkolis burgonyával. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük és forró sütőben aranybarnára sütjük. Köretnek és önálló ételnek is kitűnő. (Betti)
RÉPATORTA

2 db közepes nagyságú sárgarépa
3 db közepes nagyságú tojás
175 ml olaj
20 dkg cukor
10 dkg apró darabokra vágott (vagy darált) dió/mandula/ mogyoró
20 dkg rizsliszt
1,5 kiskanál szódabikarbóna
1,5 kiskanál fahéj
csipetnyi só
 







A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval habbá verjük, ebbe jön bele a sárgája, majd a cukor és az olaj. Ezek után már nem szükséges géppel dolgoznunk, a többi hozzávalót beledolgozhatjuk kézzel is. Jöhet bele a liszt, amibe belekevertük a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a dió és a reszelt sárgarépa is. Ha ezzel meg vagyunk, sütőpapírral vagy alufóliával bélelt 27x18 cm-es tepsibe tesszük és előmelegített 180˚C-on kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük és akár porcukorral is megszórhatjuk. Nagyon finom süti, pár napig jól eláll, feltéve, hogy nem fogy el még frissiben. (Betti)

2012. április 14., szombat

KÓKUSZOS CSÓK


2 tojás
150 g cukor
100 g vaj
200 g kókuszreszelék




A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd a többi alapanyagot is hozzákeverjük.
200 C fokon kb. 15 percet sütjük. (Katrin)

2012. április 13., péntek

KRUMPLILEPÉNY

2 nagy méretű krumpli
2 tojás
kis olaj
15 dkg rizsliszt
majoránna
bazsalikom

A krumplikat megreszeljük, tojással, olajjal, sóval, fűszerekkel, végén rizsliszttel összekeverjük. Tepsibe sütőpapírt helyezünk, ráöntjük, majd villával kilapítjuk a masszát. Előmelegített sütőben (200 C) kb. 20 percet sütjük.

2012. április 2., hétfő

Cukkinis quiche 
(vajas lepény)

Tészta:
1 tojás sárgája
15 dkg rizsliszt
5 dkg vaj
csipet só

Az alapanyagokat gyorsan összegyúrjuk, hogy ne olvadjon fel a vaj. Végén kevés hideg víz, hogy a tészta ruganyossá váljon.Golyót formázva a tésztából egy órára a hűtőbe tesszük.


Töltelék:
kb. 30 dkg. zsenge cukkini (2-3 db.)
olaj
4 tojás
1 dl tejszín

bazsalikom
A meggyalult cukkinit megdinszteljük olajon (olívaolaj is lehet),  és az edénybe (kerek sütőformába) belepréselt (kézzel belenyomogatott) tésztára ráhelyezzük a cukkinit, a többi alapanyagot külön összekeverjük és ráöntjük a cukkinire.
Előre melegített sütőben 200 C°, kb. 25-30 perc.

2012. április 1., vasárnap

finom diétás falatok



KEDVES DIÉTÁZÓK! 
Ez a blog azért jött létre, hogy megoszthassuk egymás közt finom élményeinket és hasznos tapasztalatainkat. Diétánk meghatározó része a rizs, a rozs pedig a hab a tortán (nem mindenki eheti). Szeretnénk egymás között elérhetővé tenni a hasznos tippeket, főzési tanácsokat, leginkább azokat a diétás recepteket, amelyeket ti is fontosnak tartotok! A blog ötlete egy jól ismert, ámde nagyon egyszerű és finom étel készítésekor fogalmazódott meg bennem (cukkinis vajas lepény). Hátha valakinek még nem jutott eszébe! Miért ne gyűjthetnénk össze azokat az ételeket, amikre büszkék vagyunk? 




A BLOG NYITOTT. Aki szeretne belépni a diétázók közül és van receptötlete, annak elérhetővé tesszük a belépési kódokat. Lehetőség van fotók feltöltésére (szívesen segítünk az első lépéseknél). Várjuk jelentkezéseteket!


Üdvözlettel: rizs és rozs